Vakfımız
Bağlantılar Bağış Bilgileri Haberler Makaleler Admin

SAKARYA RUMELİ VAKFI

Sakarya Rumeli Kültür Eğitim ve Sağlık Vakfı Resmi Sayfasına Hoşgeldiniz.

Resmi Senet

SAKARYA RUMELİ KÜLTÜR EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI RESMİ SENEDİ

I. BÖLÜM – Kuruluş Hükümleri

Kuruluş-ikametgahı

Madde 1

Yasalar ve resmi senet uyarınca “Sakarya Rumeli Kültür Eğitim ve Sağlık Vakfı” ismi altında bir vakıf kurulmuş olup, kısaca “VAKFI” adı ile anılmıştır.

Madde 2

Vakfın İkametgahı:Atatürk Bulvarı Kayın İşhanı No:83/2 ADAPAZARI’ndadır. Gerektiğinde vakıf merkezinin yeri mütevvelli heyeti kararı ile değiştirilebilir. Vakıf gayesini gerçekleştirmek için yönetim kurulu kararı ve ilgili mercilerin izni ile yurt içinde ve yurt dışında şube, temsilcilik ve irtibat büroları açılabilir. Bunların teşkilat yazısı, yönetim kurulunca hazırlanacak iç tüzükle belirlenir.

Madde 3- Vakfın Amaçları

Rumeli tarihi, sosyal, kültürel ve san’at alanındaki değerlerini araştırmak, yenilemek ve korunmasına katkıda bulunmak için çalışmalar yapmak. Ayrıca Rumeli’den hicret etmiş olanların, buradaki muhtaçlarına, Rumeli’de kalan ve ihtiyaç içinde bulunan yakınlarına aşağıda belirtilen hususlarda maddi ve manevi destekte bulunmaktadır.

Madde 4- Vakfın Hizmet Konuları

1. Rumeli’den gelmiş ve halen orada yaşayan insanlarımızın tarihini, san’at ve kültürlerini araştırmak, geliştirmek ve tanıtmak amacı ile çalışmalar yapmak. 2. Anma, kutlama ve tanışma toplantıları düzenlemek. Türkiye’de ve Rumeli’de kahramanlık ve etkinlikleri ile tarihe malolmuş insanlarımızı tanıtmak. 3. Sağlık konularında koruyucu ve tedavi amaçlı çalışmalar yapmak. 4. Eğitim alanında ilköğretim döneminden üniversite ve uzmanlık aşamasına kadar yardım ve destekleme çalışmaları yapmak. 5. Spor, müzik ve güzel sanatlar alanında geliştirici ve destekleyici çalışmalar yapmak. 6. Sağlık hizmetleri veren, Sağlık Ocakları ve Hastaneler tesis etmek, işletmek 7. Eğitim hizmetleri için dershaneler, okullar, yurtlar ve üniversiteler tesis etmek, işletmek. 8. Vakfın amaçları için; çocuk yuvaları, huzur evleri, konaklama ve spor tesisleri ile kültür merkezleri tesis etmek ve işletmek. 9. Vakfın gayesini gerçekleştirmek için hizmet, sanayi ve ticari iş kollarında şirket kurmak, kurulmuş şirketlere ortak olmak, bunları işletmek.

Madde 5 - Hukuki İşlemler ve Yetkiler

Vakıf amacına ulaşmak için yasal sınırlamalar dışında, miktar ve değeri kısıtlanmamış taşınır ve taşınmaz mallara bağış, vasiyet, satın alma, kiralama suretiyle sahip olmaya ve kullanmaya; – Vakıflara ilişkin yasa hükümleri uyarınca, sahip olduklarını satmaya, devir ve ferağ etmeye, gelirlerini almaya ve harcamaya, – Vakıf mal varlığını bir veya birden çok taşınmaz mal, yada gelirlerini bir veya bir çok kez yatırımda kullanmaya, – Vakıf amaç ve hizmet konularına aykırı olmamak koşulu ile yapılacak bağış ve vasiyet, satın alma ve diğer yollarla mal’ettiği taşınır ve taşımaz malları ve paraları yönetim ve tasarrufa, – Vakıf gelirlerini artırmak için pay senetleri, tahvil ve diğer menkul değerleri almaya ve vakfın amacı gereği bunları satmaya, – Vakfın amaçlarına benzer çalışmalarda bulunan yurt içi ve yasal izin alındığında yurt dışındaki vakıflarla işbirliği yapmaya, yerli ve yabancı vakıflardan yardım almaya, bu yardımı sağlamak için anlaşmalar yapmaya, – Amaçlarına harcayacağı gelirlerini artırmak için para veya mal varlığına dahil değerlerle şirketlere katılmaya, – Taşınmaz malların irtifak, intifa, sükna, üst, rehin, ipotek gibi mülkiyetin gayri ayni haklarını kabule, bu hakları kullanmaya, muteber banka kefaletlerini kabule, – Vakfın amaç ve hizmet konularını gerçekleştirmek için gerektiğinde ödünç almaya, kefalet ve diğer güvenceleri vermeye, – Vakfın amaçlarına uygun olarak yürütülen ve yürütülecek projelerden ve her türlü çalışmalardan gelir elde etmeye ve vakfa gelir sağlamak amacı ile olağan işletme ilkelerine göre çalışacak iktisadi işletmeler, şirketler, ortaklıklar kurmaya, işletmeye, işlettirmeye, – Vakfın amaçlarından birinin ya da tümünün gerçekleştirilmesi için yararlı ve gerekli görülen girişim, tasarruf, mal edinmeye bağış kabul etmeye ve bunlarla ilgili sözleşmeleri yapmaya Türk Medeni Kanunun4 46 maddesinde belirtildiği üzere izinli ve yetkilidir. – Vakıf bu yetkilerini ve gelirlerini 903 sayılı kanunla yasaklanan yönlerde ve maksatlarda kullanamaz.

Madde 6 - Vakfın Mal Varlığı

Vakfın mal varlığı, kuruluşta vakfedenlerin tahsis ettiği (955.000.000.-TL)’den oluşmaktadır. Vakfın mal varlığı, hiçbir suretle amacı ve hizmet konuları dışındaki amaç ve konulara harcanamaz.

II.BÖLÜM-Yönetim Hükümleri

Vakıf Organları

Madde 7

Vakfın organları aşağıda gösterilmiştir.

a- Vakıf Mütevelli Heyeti,

b- Vakıf Yönetim Kurulu,

c- Vakıf Danışma Kurulu,

d- Vakıf Denetçileri

Vakıf Mütevelli Heyeti

Madde 8

Bu resmi senet altında ad, soyad ve imzaları bulunan gerçek kişiler Vakıf Mütevelli Heyetini oluşturur. Ayrıca Vakfa önemli miktarda ayni ve nakdi bağışta bulunanlardan, mütevelli heyeti üye tam sayısının salt çoğunluğu ile seçilmiş üyeler ile yine mütevelli heyetin üye tam sayısının salt çoğunluğu ile seçilen ŞEREF ÜYELERİ mütevelli heyetini teşkil ederler. Şeref üyelerinin oy verme hakları yoktur.

Tüzel kişiler, yetkili organlarının atayacakları temsilci tarafından temsil edilirler.

Kurucular, Vakıf Senedinin ilgili Asliye Mahkemesince tasdikini takibeden bir ay içinde yapılacak ilk toplantıda kapalı bir zarf içinde kendi yerine seçilecek üçer kişilik isim listelerini takdim ederler. Yapılacak ilk toplantıda görev taksimi yapıldıktan sonra, birinci madde olarak bu zarfların teslim alındığı karar defterine kaydedilir ve muhafaza altına alınır. Ölüm, istifa vesair bir şekilde boşalan mütevelli heyet üyelerine kesin boşalmayı takibeden 15 gün içinde yapılacak Yönetim Kurul toplantısında, açılan ilgili zarfın içindeki adaylardan biri gizli oyla yapılacak seçimle tayin edilir. Seçilen yeni mütevelli heyet üyesi de, seçilişini takibeden ilk toplantıda, kendisinden sonra, seçilmesini uygun gördüğü üç adayın ismini kapalı zarf içinde yönetim kuruluna teslim eder. Bu işlem tamamlanıp karar defterine geçmedikçe, bu mütevelli heyet üyesinin toplantıya katılması mümkün değildir.

Mütevelli Heyet Vakıf Yönetim Kurulunun çağrısı üzerine ve hazırladığı gündem doğrultusunda her yıl Şubat ve Ekim aylarında olağan olarak toplanır. Mütevelli Heyet gerektiğinde olağanüstü toplantılar yapabilir. Mütevelli heyet toplantıları Vakıf Başkanı ile toplantıda seçilecek Başkan Yardımcısı ve sekreterden oluşan Meclis Divanınca yönetilir.

Mütevelli heyetinin toplantı yeter sayısı üye tam sayısının yarıdan bir fazlası ve karar yeter sayısı ise toplantıya katılanların yarıdan bir fazlasıdır.

İlk toplantıda yeter sayısı sağlanamazsa bir hafta sonra, ikinci toplantı yapılır ve katılan mütevelli heyet üyeleri ile toplantı yapılır.

Mütevelli heyetinde temsilci aracılığı ile oy kullanılamaz.

Mütevelli Heyet Görev ve Yetkileri

Madde 9

Mütevelli Heyetin görev ve yetkileri aşağıda gösterilmiştir.

a- Yasaların öngördüğü hükümler ile vakfın amaç ve hizmet konuları yönünden gereken kararları almak,

b- Şubat ayı olağan toplantılarında geçen çalışma dönemi Yönetim Kurulu ve Hizmet Birimlerinin çalışma raporları ile Denetçilerin denetim raporunu görüşmek, bilanço ve gelir gider çizelgelerini inceleyip onaylamak

c- Ekim ayı olağan toplantılarında gelecek çalışma dönemi, Yönetim Kurulu çalışma programlarını, bütçesini ve plasman planını görüşüp onaylar,

d- Üç yılda bir Ekim ayı olağan toplantısında Vakıf Yönetim Kurulu’nun 9 (dokuz) asil ve 8 (Sekiz) yedek üyesi ile Denetçilerin 3 asil ve 3 yedek üyesini seçmek.

e- Vakıf Resmi Senedinde, değiştirilmesine ilişkin Yönetim Kurulu önerisi ve tasarısını görüşmek ve onaylamak,

f- Vakıf resmi senedi gereği ve ayrıca ihtiyaç duyulacak yönetmelikleri onaylamak,

g- Dilek ve öneriler ile diğer konularda karar almak.

VAKIF YÖNETİM KURULU

Madde 10

Vakıf Yönetim Kurulu, vakfın yetkili yönetim organı olup oluşumu ve çalışmalarına ilişkin hükümler aşağıda gösterilmiştir:

a- Yönetim Kurulu, Mütevelli Heyetinde gizli oyla 3 yıllık süre için seçilen 9 (dokuz) asil ve 8 (Sekiz) yedek üyeden oluşur.

b- Mütevelli Heyetince seçilen Yönetim Kurulu ilk toplantısında; bir Vakıf Başkanı, bir Vakıf Başkan Yardımcısı, bir Sekreter, bir Sayman seçer. Seçilenlerin herhangi bir nedenle ayrılmaları halinde yedek üyeler göreve getirilirler.

c- Yönetim Kurulu iki ayda bir kez olağan olarak toplanır ve gerektiğinde olağanüstü toplantı yapabilir. Toplantı yeter sayısı 5 ve karar yeter sayısı ise katılanların yarıdan bir fazlasıdır.

d- Çeşitli sebeplerle Yönetim Kurulu üyeliğinin boşalması halinde ilk olağan toplantıda yedek üyelerden biri seçilir. Bu üye seçim dönemine kadar görev yapar.

VAKIF YÖNETİM KURULU GÖREV ve YETKİLERİ

Madde 11

a- Vakıf Mütevelli Heyetinin karar ve önerilerini uygulamak,

b- Vakıf Resmi Senedinin 4. maddesinde belirtilen işlemleri yürütmek,

c- Vakfı temsil etmek dereceleri ile birlikte yetkili imzaları tespit etmek,

d- Yıllık hizmet programı, plasman planı ve bütçe ile yıllık bütçe yönetmeliğini hazırlamak,

e- Yıllık çalışma raporunu, bilanço ve gelir gider çizelgesini düzenlemek,

f- Vakıf mütevelli heyeti toplantıya çağırmak ve gündemini hazırlamak,

g- Vakfın yönetim ve parasal işlerini yürütecek görevlileri atamak ve gerektiğinde görevlerine son vermek,

h- Vakfın amaç ve hizmet konularına ilişkin Hizmet Birimleri kurmak, üyelerini tespit etmek, çalışma yöntem ve kurallarını tayin ve tespit etmek, raporları hakkında karar vermek,

i- Vakıf Danışma Kurulu üyelikleri için Vakıf Mütevelli Heyetine adaylar önermek ve divanın çalışma ve yürütme yönetmeliğini hazırlamak,

j- Vakıf Resmi Senet değişikliği için Mütevelli heyete öneride bulunmak,

k- İktisadi işletmeler, ortaklıklar ve şirketler kurulmasına karar vermek,

l- Vakıf çalışmalarına ilişkin diğer işlemleri yapmak.

VAKIF DANIŞMA KURULU

Madde 12

Vakıf Danışma Kurulu, Vakıf Yönetim Kurulu’nun teklif ettiği bilim, eğitim, sağlık, hukuk, ekonomi, maliye, teknik, sosyal ve halkla ilişkiler alanlarında deneyimli ve bilgili aday kişiler arasında Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından 3 yıl için seçilen, en fazla 20 üyeden oluşur.

Vakıf Danışma Kurulu üyeleri vakıf mütevelli heyet üyeleri arasından ya da vakıf dışından seçilebilir. Mütevelli Heyet eski başkanları Vakıf Danışma kurulu tabii üyesidirler. Vakıf Danışma Kurulunun çalışma görev ve yetkilerine ait yönetmelik yönetim kurulu tarafından hazırlanır.

DENETÇİLER

Madde 13

Vakıf, mali konularda görevli ve yetkili olmak üzere Mütevelli Heyetinde (3) yıllık süre için seçilen (3) asil ve (3) yedek denetçi tarafından denetlenir. Aralarından birisini başkan seçip onun başkanlığında toplanarak üç ayda bir vakıf defter ve belgeleri üzerinde inceleme yaparlar. İnceleme sonuçlarını Yönetim Kurulu’na ve Şubat ayı mütevelli heyeti toplantısına ise yıllık bütçe, bilanço ve gelir gider çizelgesine ilişkin raporlarını sunarlar. Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılacak denetim hükümleri saklıdır.

III. BÖLÜM – Mali Hükümle

Çalışma Dönemi ve Bütçe

Madde 14

Vakfın Çalışma dönemi 1 Ocak’da başlar ve 31 Aralık’da sona erer. Vakfın yıllık bütçesi, bütçe yönetmeliği ile gelir-gider ve kadro çizelgelerinden oluşur. Yıllık bütçe yönetmeliğinde, öngörülen gelirler ile ayrılan gider ödenekleri, harcama yetkileri ve yetkilileri, gelirlerin alınma ve tahsil biçimleri, gider ve harcamaya ilişkin belgeler, kasada kalacak para tutarı, bölüm ve maddelerde yapılacak aktarma yetkileri gibi konular yeralır.

Vakfın Gelirleri

Madde 15

Vakfın gelirleri aşağıda gösterilmiştir:

a- Amaç ve hizmet konularına uygun en az % 80’i 903 sayılı kanunun 4. maddesi gereğince genel, özel ve katma bütçeli daireler bütçeleri içinde yer alan hizmetleri öngören bağışlar,

b- Vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak sunulacak hizmetlerden yasalar çerçevesinde alınacak ücretler ile yararlanma payları,

c- Yetkili makamların izni ile Vakfın taşınır ve taşınmaz malları ile menkul değerlerinden elde edilecek kira, prim, temettü, komisyon gelir payı ve diğer gelirler ile bunların satışlarından sağlanacak değer artışları,

d- Vakfın sahibi bulunduğu ya da ortak olduğu iktisadi işletme, şirket ve diğer ortaklıklardan elde edilecek gelirler,

e- Vakfın amaç ve hizmet konularına uygun olarak yapılacak şartlı ya da şartsız bağışlar ile ölüme bağlı ya da şartsız bağışlar ile ölüme bağlı ya da bağlı olmayan bağışlar,

f- Geziler, gösteriler, şenlikler, festivaller, fuarlar, kermesler ve her türlü toplantılardan elde edilecek gelirler,

g- Diğer gelirler.

Mali Uygulamalar

Madde 16

Vakfın mali uygulamaları ile ilgili ilkeler aşağıda gösterilmiştir.

a- Vakıf Yönetimi, çalışma dönemi içinde elde ettiği brüt gelirlerin %20’sini Yönetim ve Yönetimi sürdürme giderleri ile yedek akçe ayırımı ve vakıf mal varlığını arttıracak yatırımlara harcamaya yetkili olup, kalan %80’ini ise vakıf amaç ve hizmet konularına sarf ve tahsise zorunludur.

b- Yönetim ve Yönetimi sürdürme giderleri ile yedek akçe ve vakıf mal varlığını arttıracak yatırımlar için ayrılmış ödeneklerin tümü ya da bir bölümü vakfın amaç ve hizmet konularına yönelik hizmetlere sarf ve tahsis edilebilir.

c- Vakfın amaç ve hizmet konularına sarf ve tahsis edilen ödeneklerin çalışma dönemi içinde harcanması zorunludur. Ancak bu ödeneklerin tümü ya da bir bölümü belli projelerin gerçekleştirilmesi için belirli bir süre ile bir fonda tutulabilir.

d- Vakfın amaç ve hizmet konularına tahsis edilen ödenekler, hiçbir biçimde başka bir amaç ve hizmet konusu için kullanılamaz.

Yönetim ve Yönetimi sürdürme giderlerine ayrılan ödenekler, yedek akçe ya da vakfın mal varlığını artıracak yatırımlar için kullanılabilir.

e- Vakfın amaç ve hizmet konularına yönelik hizmet ve tesislerinden en az % 10 kapasite yoksul ve yetenekli kimselere ayrılır.

f- Vakıf bilanço esasına göre gerekli defterleri tutar ve vergi muafiyeti tanınması halinde yıllık bütçesi ile değişiklikleri Maliye ve Gümrük Bakanlığının onayına sunar. Onaylanan bütçe aynen uygulanır.

g- Vakfın gelir kaynaklarının elverişliliği oranında amaç ve hizmet konuları sıraya konularak uygulama yapılır.

Yedek Akçe

Madde 17

Vakfın bir çalışma dönemi bütçesi sonunda elde edilen gelirlerden Yönetim ve Yönetimi sürdürme giderleri düşüldükten sonra kalan tutarın % 5’i oranında yedek akçe ayrılır.

Vakfın yıllık gelirleri, yönetim giderleri ile vakfa bağlı iktisadi işletmelerin zararlarını karşılamayacak durumda olursa Yönetim Kurulu Kararı ile gerekli harcama yedek akçe hesabından karşılanır.

Yedek akçe karşılıkları hesaben değil aktifte en iyi biçimde nemalanacak menkul değerlerle tutulur. Vakfın kuruluşundan başlamak üzere 3. yılda Yönetim Kurulu ilk toplantısında oluşan yedek akçenin yeterli olup olmadığı görüşülür. Yedek akçe yeterli görülürse yedek akçe ayrılması durdurulur. Yeterli olmadığı kanaatine varılırsa aynı biçimde yedek akçe ayrılmasına devam edilir ve izlenen her iki yılda bu konu Yönetim Kurulu toplantısında görüşülür.

Görev Ödeneği

Madde 18

Vakıf Mütevelli Heyeti, Vakıf Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu üyeliği fahri olup bu hizmetlerden dolayı ücret ödenmez. Ancak belgelemek şartıyla görev gereği yapılacak masraflar vakıfca karşılanır. Bunlar dışında vakıf çalışanlarına ücret ödenir.

IV. BÖLÜM – Genel Hükümler

Resmi Senet Değişikliği

Madde 19

Vakıf Resmi Senedinde belirtilen amaç ve hizmet konularının nitelik ve kapsamlarının, vakfedenin iradesine açıktan açığa uymayacak derecede değişmesi durumunda ya da vakıf mal varlığının korunması ya da amaç ve hizmet konularının sürdürülmesi için vakıf yönetim biçiminin değiştirilmesine kesin ihtiyaç duyulduğunda Mütevelli Heyeti Kararı, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün görüşü ve yetkili Asliye Hukuk Mahkemesinin onayı ile Vakıf Resmi Senedinde değişiklik yapılabilir.

Vakfın Dağılması

Madde 20

Vakfın devamında yarar olmayacağı anlaşılır ya da vakfın amaç ve hizmet konularının gerçekleşmesinin imkansız duruma geldiği kanısına varılırsa Mütevelli Heyeti toplantısında vakfın dağılmasına karar verilebilir. Yönetim Kurulu yetkili Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak dağılmanın tescilini ister ve Vakıflar Genel Müdürlüğünün görüşü de alınmak suretiyle dağılma işlemleri başlar. Vakfın dağılıp tüzel kişiliğinin sona ermesinden sonra hazırlanan dağılma bilançosu gereğice çıkacak mal varlığı, kurulmuş tesislerin konulmuş ad ve konumlarının aynen korunması ve devam ettirilmesi şartları ile Yönetim Kurulunun uygun gördüğü benzer amaçlı bir vakfa devredilir.

Hüküm Eksikliği

Madde 21

Vakıf Resmi Senedinde hüküm bulunmayan durumlarda Türk Medeni Kanunu ile Vakıflar Hakkında Tüzük Hükümleri uygulanır.

Yönetmelikler

Madde 22

Vakıf Resmi Senedinin uygulanması aşağıda gösterilen ve ayrıca gerek görülecek yönetmelik hükümleri ile yapılır:

a- Yönetmelik ve Hizmet Birimleri Yönetmeliği,

b- Genel Muhasebe ve Bütçe yönetmeliği,

c- Personel Özlük Hakları Yönetmeliği,

d- Amaç ve Hizmetleri Uygulama Yönetmeliği.

Yürürlük

Madde 23

Vakıf Resmi Senedi, yetkili Asliye Hukuk Mahkemesinin tescile ilişkin kararı ile birlikte Noterlikçe onaylandığı tarihten başlamak üzere yürürlüğe girer.

Kurucular

Madde 24

Vakfa tahsis ettikleri mali değerler ile vakfı oluşturan Kurucuların ad ve soyadları aşağıda gösterilmiştir.



Reklam Alanı

Your AD Here

Bizi Takip Edin


Bültenimize Abone Olun

Güncel haberlerimiz için abone olabilirsiniz.